Skip to main content

 Statuten(versie 2024) 

Artikel 1 Oprichting

Het Netwerk Vakvertalen en Tolken NEM (hierna “NVVT-NEM”) werd opgericht in Bratislava op 21 september 2023, en verenigt vertegenwoordigers van academische en niet-academische instellingen die betrokken zijn bij de opleiding en training van vertalers en tolken. Het netwerk streeft ernaar de kwaliteit van vertalingen uit en naar het Nederlands in Europa en daarbuiten te bevorderen en daarmee de taalkundige diversiteit te stimuleren.

De oprichtende instellingen van het NVVT-NEM zijn de instellingen die deelnamen aan het NVVT-NEM project:

  • Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije), vertegenwoordiger Marketa Štefková
  • Palacký Universiteit Olomouc (Tsjechië), vertegenwoordiger Pavlína Knap-Dlouhá
  • Universiteit van Trieste (Italië), vertegenwoordiger Paola Gentile
  • Katholieke Johannes Paulus II Universiteit Lublin (Polen), vertegenwoordiger Muriel Waterlot
  • Eötvös Loránd Universiteit Boedapest (Hongarije), vertegenwoordiger: Réka Eszenyi

Hiermee willen we graag onze dank betuigen aan de Taalunie, met wier financiële steun het NVVT-NEM werd opgericht en ook verder wordt voortgezet mede door het verlenen van de subsidie, institutioneel en inhoudelijk advies.

Artikel 2 Doelen

NVVT-NEM is een netwerk van vertalers en tolken, studenten met belangstelling voor vakvertalen en tolken uit en naar het Nederlands en docenten die bezig zijn met het doceren van tolken en vertalen met werktaal Nederlands, en maakt zich sterk voor een professionalisering van het beroep van vertalers en tolken.  Het zet het werk voort van het NVVT-NEM project, gefinancierd door de Nederlandse Taalunie.

 Doelen van het Netwerk:

  • samenwerkingsruimte tussen praktiserende vertalers en tolken;
  • het promoten van het werk van vakvertalers en tolken Nederlands door middel van een lijst met profielen van leden;
  • het verzamelen en uitwisselen van didactische praktijken op het gebied van vakvertalen en tolken;
  • het geven van deskundig advies over het beleid voor vertalen en tolken en de opleiding van vertalers en tolken
  • ondersteuning en uitvoering van projecten in bijdragen aan de opleiding en training van vakvertalers en tolken;
  • het bevorderen van de status en zichtbaarheid van vertalen en tolken, door het definiëren van competenties en niveaus in vertalen en tolken;
  • op onderzoek gebaseerde en wetenschappelijk onderbouwde analyse van de verwerving van competenties in vertalen en tolken;
  • adviesdiensten op het gebied van vertalen en tolken voor beleidsorganen in de Lagen Landen en daarbuiten;
  • promotie van het culturele belang en de culturele voordelen van tolken en vertalen en meertaligheid;
  • alle andere activiteiten die bijdragen aan de doelstellingen.

Artikel 3 Organisatiestructuur

De bestuursorganen van het NVVT-NEM zijn als volgt:

  • De Algemene Ledenvergadering
  • Het Uitvoerend Comité
  • Het Secretariaat

Secretariaatsdiensten worden uitgevoerd in opdracht van het Uitvoerend Comité door een hierdoor belaste persoon tegen een door het comité bepaalde beloning afhankelijk van het aantal werkuren in het concrete boekjaar.

Artikel 4 Algemene Ledenvergadering

4.1 De Algemene Ledenvergadering bestaat uit de gewone leden, studenten-leden en ereleden van het Netwerk.

4.2 De Algemene Ledenvergadering adviseert en beslist over belangrijke zaken die betrekking hebben op het NVVT-NEM en zijn activiteiten. De ALV wordt belast vooral met deze taken:

  • de tekst van de statuten vaststellen;
  • de financiële begroting, balansen en alle andere financiële rekeningen goedkeuren;
  • het Uitvoerend Comité uit de gewone leden kiezen;
  • over de hoogte van de jaarlijkse contributie voor leden beslissen. Vooralsnog is het lidmaatschap kosteloos, vanaf 2025 tracht het Netwerk na overleg een contributie voor de gewone leden in te voeren ten hoogte van 20 euro per jaar. De studenten-leden en ereledenzijn ervan vrijgesteld. Studenten-leden hebben geen stemrecht.

4.3 Ze wordt minstens één keer per jaar bijeengeroepen door de voorzitter, meestal in verband met een thematisch aangewezen conferentie ofwel online. Alle leden moeten ten minste twee weken van tevoren van een Algemene Vergadering in kennis worden gesteld en daarbij dienen ook de agendapunten te worden bekendgemaakt.

4.4 Met uitzondering een ontbinding van NVVT-NEM, zijn besluiten van de Algemene Vergadering gebaseerd op een gewone meerderheid van de stemmen van aanwezige gewone leden en ereleden. De stemming kan ook per rollam plaatsvinden. Elk gewone lid en erelid beschikt over één stem.

4.5 Besluiten worden per e-mail aan alle leden meegedeeld als onderdeel van de notulen. De notulen van de vergadering worden gearchiveerd door het Uitvoerend Comité.

Artikel 5 Uitvoerend Comité

5.1 De dagelijkse zaken van het Netwerk worden beheerd door het Uitvoerend Comité. Het Uitvoerend Comité bestaat uit de voorzitter, penningmeester en drie andere bestuursleden. De voorzitter belast de penningmeester met het voorleggen van de financiële gegevens van het Netwerk. De penningmeester legt in opdracht van de voorzitter het overzicht van de inkomsten en uitgaven van het Netwerk voor op basis van de gegevens van het Secretariaat. Het eerste Uitvoerend Comité bestaat uit vertegenwoordigers van de oprichtende instellingen behalve de Taalunie, die het Netwerk subsidie verleent voor het uitvoeren van zijn activiteiten.

5.2 Het Uitvoerend Comité wordt voor een termijn van vier jaar voor twee op elkaar volgende periodes verkozen door de algemene ledenvergadering. Het Uitvoerend Comité vergadert wanneer nodig, toch minimaal 2 keer per jaar. Beslissingen binnen het Uitvoerend Comité worden genomen met een gewone meerderheid van stemmen van de leden. Bij staking van stemmen telt de stem van de voorzitter als twee stemmen.

5.3 Taken van het uitvoerend comité:

  • het dagelijks bestuur van het netwerk uitvoeren;
  • nieuwe leden aanvaarden of verwerpen;
  • de actielijnen en projecten bepalen;
  • verslag uitbrenbgen aan de algemene vergadering;
  • een jaarverslag over de activiteiten van het netwerk opstellen;
  • het financieel budget opstellen;
  • de financiële afrekening van de subsidies;
  • subsidie bij TU aanvragen en;
  • de activiteiten van het Netwerk coördineren.

Artikel 6 Secretariaat

6.1 Het Secretariaat van het Netwerk ondersteunt het uitvoerend comité. De taken van het secretariaat omvatten het coördineren van de activiteiten van het uitvoerend comité, het behandelen van correspondentie en het beheren van de financiën op basis van de instructies van het Uitvoerend Comité in samenwerking en in opdracht van de penningmeester, het actualiseren van de website en de profielen van het netwerk op sociale media.

6.2 Het Secretariaat brengt regelmatig verslag uit aan het Uitvoerend Comité. Het is verantwoordelijk voor het opstellen van ondersteunende documenten zoals notulen, verslagen van activiteiten, de financiële begroting, de rekeningen en de balans in naam van het Uitvoerend Comité. Het dagelijks bestuur stuurt het Secretariaat aan.

Artikel 7 Lidmaatschap

  1. 1 Voorwaarden voor de toelating

Er zijn gewone leden, ereleden en studenten-leden. Lidmaatschap verleent de leden toegang tot het aanmaken van een eigen profiel op de website van het netwerk, tot nascholingen, materiaal van thematische sessies op conferenties, didactisch materiaal ontwikkeld in het kader van het Netwerk etc.

7.2 Gewone leden en studenten-leden

Gewone leden en studenten-leden worden als leden toegelaten op basis van de beslissing van het Uitvoerend Comité, nadat ze een motivatiebrief hebben opgestuurd waarin uiteengezet wordt hoe het lidmaatschap van het concrete kandidaat-lid kan bijdragen aan het uitvoeren van de doelen van het Netwerk, resp. op welke manier de professionele of studieprofiel van de kandidaat overeenstemt met de doelen van het Netwerk. Studenten-leden zijn verplicht om het secretariaat van het Netwerk onverwijld te informeren over het verliezen van de status van student.

7.3 Ereleden

Ereleden worden voorgedragen door het Uitvoerend Comité en goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering vanwege hun bijzondere bijdrage en rol bij de uitvoering van de doelen van het Netwerk. Ereleden zijn vrijgesteld van de contributie en hebben stemrecht op de algemene ledenvergaderingen van het Netwerk.

7.2 Voorwaarden voor de uittreding van leden

Een ontslag van een lid vindt schriftelijk plaats door een ontslag van het lid aan het Uitvoerend Comité. Het lidmaatschap van een gewone lid wordt door het Uitvoerend Comité beëindigd door zijn ontslag verleend door het Uitvoerend Comité om gewichtige redenen, zoals het niet betalen van contributie.

Artikel 8 Boekjaar en jaarrekening

Het boekjaar loopt van 1 december tot 30 november. De jaarrekening met de jaarbalans wordt gecontroleerd en goedgekeurd door de Algemene Vergadering.

Artikel 9 Wijzigingen en uitvoering

Het Uitvoerend comité kan voorstellen tot wijziging en herziening voorleggen aan de Algemene Vergadering. Alleen de Algemene Vergadering heeft het recht om de tekst van de statuten te wijzigen of te herzien. Wijzigingen moeten worden goedgekeurd door de gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden.

Artikel 10 Ontbinding en vereffening

De vereniging kan worden ontbonden door de Algemene Vergadering met een twee derde meerderheid van de stemgerechtigde leden. De Algemene Vergadering bepaalt de praktische details van de ontbinding.

 

De 1ste ALV vindt op 9 november 2024 plaats.